Меню
Меню


Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Те се характеризират с това, че наблягат на качеството, вкуса и техниката на приготвяне.

Основната разлика между бирата на индустриалните пивовари и крафт бирата е използването на по-качествени съставки и по-голямо количество суровини. Тези бири имат по-наситен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята.

„Занаятчийското пивоварство“ (Craft beer) е термин в крак с развитието на индустрията като естествено развитие на микро пивоварството от края на 20 век. Тези пивоварни са сравнително малки и независими, ориентирани към пазара, които използват традиционни методи за варене и подчертават вкуса и качеството.

BEER BASTARDS

"Beer Bastards е малък крафт бирен проект вдъхновен от тенденциите в модерното крафт пивоварене. Всичко стартира през 2017 години, когато решихме да сварим професионално една любима наша рецепта. Наехме пивоварна в Холандия и след няколко седмици първата ни бира Опасен Чар IPA беше факт. Началото беше трудно, но интереса към нас ни мотивира да продължим с нови и нови рецепти. В момента имаме зад гърба си над 20 различни рецепти, успешни и не толкова успешни. Щастливи сме, че труда ни беше забелязан и в последните години успяхме да създадем няколко международни колаборации с пивоварни от Германия, Полша, Холандия, България, Чехия, Норвегия, които популяризираха бранда ни в цяла Европа. Beer Bastards беше създаден за кеф и сега една от бирите ни Баси Кефа е най-добрата българска бира за 2019 година и в топ 5 в света, за стила си. Наздраве!"

Бира Дунав Radetzky, 6.2%, 330 мл. бутилка
Крафт бира
Вкусов профил: Американски стил светъл ейл Съдържание: Вода, малц, хмел, мая Страна на произход: България ...
4,28 лв.

"Радецки" се описва като революционна бира, която гордо носи мистичния кораб на етикета си. С корени в изворите на Дунав тази бира се прави от немски благороден хмел, което придава флорални мотиви на нейния вкус. Бирата е леко мътна с алкохолно съдържание 6.2%.

Бира Дунав Sans Changement, 5.7%, 330 мл. бутилка
Крафт бира
Вкусов профил: Силно охмелен лагер Съдържание: Вода, малц, хмел, мая Страна на произход : България Съхранявай: ...
5,38 лв.

Името "Sans Changement" отново е свързано с Дунав, а именно популярна фаза за липсата на изменение на нивото на реката. Тази бира е толкова приятна - сравнително лека, пивка, с карамелен привкус с основа и аромат на плодове - ананас, манго, грейпфрут и лимон, че на нея също като Дунава не и е необходима промяна.

Бира Дунав Roustchouk, 5.8%, 330 мл. бутилка
Крафт бира
Вкусов профил: Плътен и почти черен портър Съдържание: Вода, малц, хмел, мая Страна на произход: България ...
4,48 лв.

„Русчук портър“ - тъмна ейлова бира - е реверанс към всички, направили славното дунавско пристанище Русчук днешен Русе. Какви са спецификациите на „Русчук“ може да видите на етикета, а за вкусовите й качества предпочитаме да говорите вие“, казват тримата приятели и любители на пивото.

Дунав

Трима приятели обединени от общата им страст към бирата, след успешни опити в любителското пивоварство, създават бирите с марка "Дунав". Макар първите варки да се случват близо до Солун, бирата носи не само духа на Русе, а и производството се планира да се пренесе в Дунавския град.

Гордостта на тези пивовари с техните корени се чете и от етикетите на техните бири с имена като "Радецки" и "Sans Changement", които са тясно свързани с родния им град. Според тях бирата трябва да е удоволствие за сетивата, а хората трябва да си доставят удоволствие.

ЛАГЕР

Лагер е най-популярният стил бира в света, над 90% от различните марки са от този тип. Тази бира ферментира при ниски температури, след което бирата лагерува дълго време при температура от 0°C. Този процес изсветлява бирата и я насища с въглероден диоксид, превръщайки я в по-лека и пивка от ейловите бири. Тези бири задължително се пият силно изстудени.

Лагер може да бъде както светла, така и тъмна и даже черна бира.

Светъл Ейл

Името идва от английското Pale Ale, това е традиционна светла английска бира от типа ейл. Този тип бира е широко разпространен в цял свят. Като цяло Ейл бирите се характеризират с различни ароматни оттенъци, на плодове, цветя. Тези бири се отличават от лагер бирите с по-богат аромат и по-плътно тяло. 

Pale Ale  се съкращава PA, a различните първи букви символизират страната на произход, примерно ЕРА е английски светъл ейл, АРА е американски, IPA - индийски и така нататък.

Кисел Ейл

Киселият Ейл набира популярност през последните години като алтернатива на лагерите и IPA. Обикновено се консумира от хора, търсещи разнообразие за биреното си небце, както и ценители на бирата, търсещи нов вкус.
По подразбиране от името, вкусът й е кисел и тръпчив, тъй като при естествената ферментация на този тип бира участват бактерии като Lactobacillus, Acetobacter, Brettanomyces, или Рediococcus. В добавка с плодове като череша, малина или праскова, киселият Ейл се радва на сладки и кисели аромати.

Портър/Стаут

Портърът бил създаден във Великобритания от майстор пивовар през 18 век в покрайнините на Лондон. Той е замислен като алтернатива на класическия Ейл и бил предназначен за тези, които са извършвали тежък физически труд, поради високата си калоричност и хранителност.

Портърът се характеризира като тъмен Ейл с характерен за стила винен привкус, силен малцов аромат и наситен вкус. При всяка глътка се усеща сблъсъка на сладост и горчивина. 

Портър е предшественик на Стаут Ейл - друг вид тъмен малцов Ейл.

Витошко лале

Деян и Павел като много други обичат хубавата бира, именно тази любов превръщат в една от най-добрите лагер бири предлагани на пазара у нас - Витошко Лале. Те започват своето производство с най-разпространения стил - лагерът, но бързо след това създават отлични бири и в други стилове.

Романтичното излъчване на името, което не еднозначно се свързва със склоновете на Витоша е една препратка към родната земя, към позитивните мисли. Тези мисли съчетани със свежия вкус на бирата пренасят човек сред природата, там в планината.

Те вдигат наздравица „За мечтата, която се ражда трудно, сбъдва се бавно и трае дълго!“

Трима и двама

Чисто и просто отново на базата на приятелство и страст към студения еликсир се заражда и тази крафт пивоварна в град Сливен. Тук историята започва през далечната 2014 година, когато в домашни условия се правят различни варки и те с вкусови и други качества подтикват Йордан да се превърне в професионален пивовар. 

Визията им се състои в това да променят народното ежедневие, като го заливат с тонове магически еликсир.

Те пречупват през своята призма класическите стилове бира, създават бири с модерно излъчване и вкус от наложилите се в последно време стилове, а също така и бъркат отвари с нестандартни и експериментални съставки.

metalhead


Създадена през 2018 г. от група приятели, Metalhead Brewery е плод на тяхната дълго-ферментираща идея да работят това, което обичат, а именно да пият бира под акомпанимента на качествена музика. Всички те са от южното крайбрежие на България, всички свирят хубава музика и пият качествена бира.

И като всяка страхотна идея, и тази се роди благодарение на задоволителен брой халби. Моментът настъпи, когато нашите герои осъзнаха неразривната връзка между бирата и нейно величие, Музиката. "Бихме искали да мислим, че всяка наша бира е взела част от песента, на която е кръстена. Всяка една от нашите бири е създадена по оригинална рецепта, създадена от едни от най-добрите специалисти и със собствения ни скромен вкус. Бъдете сигурни, че никога няма да опитате същото никъде другаде."

Cheers and rock on!

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки